Nahire

Matt 25
Liknelsen om de tio jungfrurna
1 Då skall himmelriket liknas vid tio jungfrur som tog sina lampor och gick ut för att möta brudgummen. 2 Fem av dem var oförståndiga och fem var förståndiga. 3 De oförståndiga tog sina lampor men tog ingen olja med sig. 4 De förståndiga tog olja i kärlen tillsammans med sina lampor. 5 Då nu brudgummen dröjde, blev de alla sömniga och somnade. 6 Vid midnatt hördes ett rop: Se, brudgummen kommer! Gå ut och möt honom. 7 Då vaknade alla jungfrurna och gjorde i ordning sina lampor. 8 De oförståndiga sade till de förståndiga: Ge oss av er olja! Våra lampor slocknar. 9 De förståndiga svarade: Den räcker kanske inte både för oss och för er. Gå i stället till dem som säljer och köp. 10 Men när de hade gått för att köpa kom brudgummen. Och de som stod färdiga gick med honom in till bröllopsfesten, och dörren stängdes. 11 Sedan kom de andra jungfrurna tillbaka och sade: Herre, Herre, öppna för oss! 12 Men han svarade: Amen säger jag er: Jag känner er inte. 13 Vaka därför, ty ni vet inte vilken dag ellertimme han kommer.

Hm.. jag undrar.. är du den förståndiga eller den oförståndiga? 
Vad är det Jesus vill säga oss genom denna liknelse?
Jo, att vi alltid måste stå redo för att möta Herren, vi vet ju inte när domedagen kommer. Och då stunden är inne vill vi väl vara redo för att ta emot Jesus?
Alltså, brudgummen föreställer Jesus och bröllopsfesten liknas himmelriket. Att de tio jungfrurna somnade betyder att vi människor kommer att dö men på domedagen kommer Jesus (brudgummen) att återvända och då kommer alla döda (de sovande jungfrurna) att vakna upp igen. Så att dem som har trott på Honom kommer att få evigt liv, det vill säga få stiga in i himmelriket (bröllopsfesten).

I den Syrisk Ortodoxa Kyrkan firar vi något som heter Nahire (det betyder ljus). Nahire firas för att vi ska stå förberedda. Vi är bjudna till festen (himmelriket) och vi väntar på brudgummen (Jesus) och Hans ankomst (domedagen) Den firar vi samma dag som Palmsöndagen men på kvällen. Efter Guds tjänsten börjar Hasho (Stilla veckan). Den veckan då vi faktiskt ska ägna vår uppmärksamhet åt Herren och den lidelsen Han gick igenom för vår skull.



Här är ett klipp från Nahire i vår kyrka som var för två dagar sen. Man släcker ljusen och alla tänder ett levande ljus.
Prästen står på knä framför altaret som är igendraget och ber med korset i sin hand att Jesus ska öppna Hans förbarmande portar åt alla Hans tjänare. Altaret symboliserar himmelriket, därför att är draperiet igendraget för himmelriketsportar har inte öppnats än.

 Många av hymnerna som sjungs under Nahire handlar om just att Herren ska öppna portarna åt oss.
Den hymnen (Al Haw Taraåk) som står på projektorn handlar om det och den sjunger vi sex gånger.
Nahire är väldigt känslomässig och många sörjer från hela hjärtat. Vad gör vi här, vi tillhör inte världen. Vi längtar efter Jesus återkomst men hur många av oss kan möta honom egentligen? Borde vi inte först göra oss redo för det eviga livet?



Glad palmsöndag


Brev: ...

Övergiven. Sviken. Lämnad. Bortglömd. Isolerad. Ensam. Hjälplös. Tom.

Så känns det i hjärtat efter det som hänt.
Hur kunde det här hända? Hur kunde Du låta den här hända?
Varför skyller jag på dig?
Men HUR kunde det här hända?
För varje dag som går får vi höra uppgifter som tyder på att det här inte skulle ha hänt.


På senaste tiden har jag brottats med Dig och med mig själv.
Alla dessa tankar.
Är det djävulens influens?

Allt känns onödigt.
Att be, att gråta, att skriva, att gå till kyrkan, att ta nattvarden, att leva som Du lärt.
Att vara Ditt barn.
Allt.
Till och med att be Dig att ha tålamod med mig känns ytterst onödigt.

Jag ser hur mycket du försöker. Du slänger in några små tecken här och där som får mig att tänka: Fader, vad mycket jag älskar dig, nu ska jag börja prata med dig igen, på riktigt.

Tårar av blod rann ner och det fanns inget som kunde stoppa smärtan.
Nu finns det varken tårar eller blod, men en helt ny nivå av smärta.

Jag fick en gång höra att människor som går till kyrkan kommer tillslut att förstöras.
Jag börjar tro att det är sant.





Brev: Känslor

Käre Fader,
Jag orkar inte ta itu med mina känslor just nu. Det är mycket som händer och jag känner mig långt ifrån dig.
Då vart man bästa vän med marken igen.
Straffa mig inte i din vrede.
Hälsningar, Ditt barn


Jesus i Koranen

Enligt Islam är Herren Jesus syndfri:
Guds sändebud kom till Jungfru Maria med ett meddelande och Han sa:
"Jag skall skänka dig en son, REN/syndfri och rättfärdig." (Länk)

Vem kan vara syndfri om inte Gud?

Jag kommer att sammanfatta en föreläsning "Jesus i Koranen" som vi hade i St Petrus Syrisk Ortodoxa kyrkan den höll Charbel Rizk i och han använde mycket material från hemsidan Answering-Islam.org

Här finns artiklarna


Hymn: Jesus finns i mig

Dayroyo Abona Samuel Issa (Munkpräst Samuel Issa) lovsjunger sin favorithymn för oss på aktivitetsdagen Ingen Agenda som ägde rum sommaren förra året i Norrköping. 
Lägg märke till tjejernas fina röster i bakgrunden :)
Härlig dag var det!


Jesus finns i mig. Han är kung över mig. Han hör genom mina öron. Och han ser genom mina ögon. Hela jag är hans. Han har frälst mig. Och hans kärlek är över mig.
Jesus är med mig. Han bevakar mig. Han går framför mig och han går bakom mig. Han går på min vänstra sida och han går på min högra sida. Han krigar för min skull och därför segrar jag.
Jesus finns i mitt hjärta. All min kärlek har jag givit honom. Han är min Gud och min Herre. Denna fina lovsång är på min tunga och hans tröstande ande har fyllt mig.
Jesus är med mig. Han är min skugga. Han skiljer sig aldrig ifrån mig. Han är alltid med mig. Han bär mig och bär mina tyngder. Han är den som alltid tar vara på mig.


Höga Visan

Jag slog upp ett kapitel, som jag brukar göra varje dag.
Du vet, när du vill prata med Gud så kan du be och när Gud vill prata med dig så kan du läsa Bibeln.
Höga visan blev det - sådan vacker och rik kärlekslyrik.

Guds kärlek är stor för att Han är stor!

"Jag steg upp för att öppna för min vän,
och mina händer dröp av myrra, mina fingrar av flytande myrra
som fuktade dörrens handtag.
Jag öppnade för min vän, men min vän var borta,
han var försvunnen. Min själ blev helt utom sig av hans ord.
Jag sökte honom, men fann honom inte,
jag ropade på honom, men han svarade mig inte.
Väktarna fann mig där de gick omkring i staden.
De slog mig och sårade mig, de ryckte av mig manteln,
väktarna på murarna.
Jag bönfaller er, Jerusalems döttrar,
om ni finner min vän, så säg - ja, vad skall ni säga honom?
Att jag är sjuk av kärlek!"
(Höga 4:5-8)


Gud säger:
Jag öppnar dörren för dem som bultar och Jag hälsar dem välkomna in i Mitt hus.
Men det är inte alltid som ni vill komma in. Känner ni min sorg?
Jag vart så förtvivlad att Jag bestämde Mig för att leta efter er, Jag gav upp Min heliga tron för att hämta tillbaka er.
Jag sårades, Jag misshandlades, dem spottade på Mig och Min rättighet tog dem ifrån mig och allt för er skull.
Men Jag gav inte upp! 
Jag bad alla mina vänner; alla änglar, alla helgon och alla mina tjänare på jorden att leta efter er. Om dem finner er så ska dem föra vidare mitt meddelande till er: Att Jag är sjuk av kärlek!
Ser ni hur mycket Jag saknar er? Ser ni vad Jag är villig att göra för er? Jag gör om allt igen för att ni ska öppna era ögon och se att Jag kämpar för er!

Min vän är min och jag är hans. Så säger bruden i Höga Visan om brudgummen. Så säger vi om Jesus.
Min vän är min…jag är hans!
Så, det här är Guds kärleksförklaring för er, Hans barn. Lyckliga är ni som får smaka på en sådan vacker och kärleksfull Gud. Lyckliga är ni som Gud kallar sina utvalda.


Min Faders vilja

"Inte skall var och en som säger 'Herre, Herre' till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min Faders vilja. Många skall säga till mig den dagen: Herre, Herre, har vi inte med hjälp av ditt namn profeterat och drivit ut onda andar? Men då skall jag säga dem: Jag har aldrig känt er. Gå bort från mig!"

Glöm inte att ni i Herrens bön ber om att Hans vilja ska ske.
Därmed lovar ni att vara lydiga mot Hans vilja.
Men hur många av er accepterar Guds plan?


Sverige erkände folkmordet!

Grattis till assyrier/syrianer/armenier/kaldeer och potanska greker! Sverige har äntligen erkänt folkmordet. Jag var på plats och tog del under debatten som ägde rum i SVeriges Riksdag. Vilken känsla! Det kommer en text om det senare. Under tiden kan ni läsa lite om det här www.thesuryoye.blogg.se

Folkmordet Seyfo år 1915

Idag röstar Sveriges Riksdag om folkmordet 1915.
Beslut och debatt om att Sverige ska erkänna folkmordet på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker.
Må Guds vilja ske.


Djävulen skrattar åt oss

"En av djävules största uppgift är att hålla den kristna mannen ifrån hans bön. Han fruktar inget från bönfattiga studier, bönfattigt arbete till bönfattig religion. Nej, han skrattar åt vår strävan och han förlöjligar vår visdom men så fort den kristna mannen knäpper ihop händerna och går in i bön så rasar djävulen av ilska och skälver av fruktan."

Det här citatet blev veckans andliga-sms. Jag försöker verkligen hålla fingrarna i styr för att inte skicka mer än ett sms per vecka och det är så jobbigt! Så fort jag stöter på något fint citat vill jag dela med mig men det blir alltid så långa citat och det är faktiskt en av anledningarna till varför jag började med Letter To God för att dela med mig men främst skriva av mig.

Jag håller på att skriva en föreläsning om bön för yngre ungdomar, om jag inte vågar föreläsa den så publicerar jag den här, den innehåller en massa olika citat! :)

Jag sitter med UISPU's styrelse i år igen och jag ber till Gud att Han hjälper sina fina tjänare, att Han upplyser oss och att Hans nåd blir vårt stöd när vi vacklar.


Grattis

Grattis älskade kusin på din 19 årsdag. Du lämnade oss alldeles för tidigt. Och jag kan fortfarande inte förstå. Allting har gått så snabbt. Vi tvingades in i vardagen för snabbt. Snart har det gått tre månader men det känns som igår samtidigt som minnena och närvaron bleknas. Kan det vara för att vi också tvingas att glömma och förneka?

Var dag tänder jag ett ljus för dig, idag tänder jag 19 stycken.
Vila i frid
aloho mhasele habibto <3


Fråga - Svar: Kärlek

Fråga: Gabriela, jag måste bara säga att må Gud välsigna dig du verkar vara en mycket god människa som världen behöver fler av.
Jag har en fråga till dig och jag hoppas av hela mitt hjärta att du kan svara på den eftersom denna fråga tynger mitt hjärta. Jag undrar till vilken gräns det är okej att tänka på killar och kärleken?
Jag vet inte varför men är det ingen synd att vara hopplöst förälskad i en kille?
Borde inte man nöja sig med familjens och Guds kärlek? Och vad säger Gud om att man frestas av kärleken (jag menar inget fysiskt här utan bara att man tänker på killen istället för Gud och att man på så sätt blir blind för allt runtomkring en).
Snälla svara och skriv gärna något inlägg om vad Gud säger om kärleken mellan två.


Svar: All ära åt Gud, må Han välsigna dig mitt syskon i Kristus. Det är inte jag som är god, utan som Jesus säger i Mark 10:17-18 "Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, och det är Gud."
Innan jag svarar på frågan så vill jag uppmana dig till att aldrig nöja dig med ett svar.
Gör som många, ställ samma fråga till olika personer och därifrån forma ditt svar.

Bibeln säger klart och tydligt: "Allt är tillåtet för mig, men allt är inte nyttigt", (1 Kor 6:12).
Vidare, jag vet inte vart gränsen går, jag kan inte heller tala om det för dig för jag tror att bara du själv vet och vet du inte så fråga Gud. 
  Jag brukar alltid säga: Jesus visa mig rätt och fel och ge mig modet att göra det rätta.
   Jag tycker att ordet synd är ett stort ord, vi syndar varje dag men Gud själv vet att när det kommer till våra tankar kan det vara väldigt jobbigt att styra dem. Lita på mig, jag har gjort det väldigt klart för Gud ;)
  En man kan ansluta sig ifrån världen för viljan att inte synda, ja han kan låsa in sig på sitt rum, dra täcket för huvudet för att inte få tillfälla att ljuga, tala illa osv, men han blir fortfarande inte av med sina tankar. Om du kan styra och kontrollera dina tankar då har du vunnit mycket måste jag säga.
 
Vad säger Bibeln om Kärlek, Kristi kärlek och Guds kärlek?
Låt mig ställa dig samma fråga som en av de skriftlärda ställde Jesus: "Vilket är det största av alla buden?"

Jesus svarar: "Det största är detta: Herren, vår Gud, Herren är en, och du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. Sedan kommer detta: Du skall älska din nästa som dig själv. Inget annat bud är större än dessa." (Mark 12:28-34)

Ett enklare svar kan du inte få, men jag vill få dig att ha något att fundera över så jag ska fortsätta med ett lite bredare svar :)

"Ett nytt bud ger jag er, att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Om ni har kärlek till varandra, skall alla förstå att ni är mina lärjungar", (Joh 13:34-35).
Bibeln uppmanar oss att älska våra syskon i Kristus, ja till och med våra ovänner ska vi älska och be för. (Matt 5:44). 

(Läs även: Mark 12:28-31, 1 Kor 13 och 1 Joh 4:7-21. Ef 3:18-19, Rom 8:35, 38-39, Joh 15:12-15, 2 Kor 5:14 och 1 Joh 3:16. Jer: 31:3, 1 Joh 3:1, Joh 3:16, Rom 5:8.)

Jag vill ställa dig några frågor: Vem tror du kan älska dig mer än Han som skapat dig? Kan en människa som är begränsad älska dig mer än Gud som är obegränsad? Skulle någon människa på jorden kunna dö för dig så som Jesus har dött för dig? 
 Du vet väl att Han dog för dig för att Han älskar dig oändligt mycket? Han vill ha dig i Himmelriket, tanken att du inte ska vara där med Honom går inte att förklara. Så vi tar det en gång till: Vilken människa kan fylla dig med lika stor kärleken om inte Kärleken själv? Vilken människa kan stå upp och säga: "Jag erbjuder dig samma kärlek som Kärleken själv erbjuder"?


Vad säger Bibeln om begär och frestelse?
Den berättar att var och en som frestas lockas av sitt eget begär. När begäret har blivit till föder det också synd. Vad händer när synden är fullmogen? Jo, då föder den död. Därför ska vi inte bedra oss själva, (Jak 1:14-15).
   Visst sa vi att Gud uppmanar oss att älska varandra? Jo, men vi får inte glömma bort Gud heller! Vi är duktiga på att ersätta Gud med någon/något annan/annat. Därför vill inte Gud att vi älskar världen, och inte heller det som är i världen. För om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. Allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen. För att världen och begären förgår, med den som gör Guds vilja förblir i evighet! (1 Joh 2:15-17).

(Läs även Matt 18:8-9).

Vad säger Bibeln om självbehärskning (kyskhet)?
"Bättre styra sitt sinne än att inta en stad", (Ord 16:32).
  Den som älskar det goda behöver inte kämpa för att nå omvändelse, utan hans kamp är inriktad på att växa till Gud och det goda. Den som inte älskar det goda tycker däremot att Guds bud är tunga, och han blir en fiende till Gud! För en kysk människa blir Gud hans enda längtan och hans enda glädje.
Det finns olika sorters kyskhet. Hjärtats kyskhet innebär känslor, lidelser, önskningar, vilja och avsikter. Ur en och samma källa kommer tankens kyskhet. Så om du finner att din tanke irrar sig in på en okysk väg, gör då genast motstånd och stoppa den innan det sprider sig till andra organ för tanken tar sig nämligen uttryck genom talet, sinnena eller gärningar. Man bör alltså vara noga med kyskhet i hjärta och tanke och fylla dessa med andlighet och kärlek till det goda.

Det är mer än jobbigt då man inleder sin vandring med Gud och djävulen gör allt för att få dig tänka på annat. Bön är mitt råd till dig som vill bli av med alla dessa tankar.

Vad säger Bibeln om tankar?
Den säger att vi ska överlämna allt åt Gud, låt Honom få veta dina önskningar genom bön. Därmed ger Gud Hans frid åt oss så att våra hjärtan och tankar är i Kristus Jesus. Vi ska också bara tänka på det som är sant, värdigt, rätt och rent. Allt som är värt att älska och uppskatta, allt som kallas dygd och förtjänar beröm det ska vi tänka på. (Fil 4:6-8)

Jag vill ställa dig några fler frågor: Vad är värt att älska? Vad är rätt och vad är rent? Tänker du på Gud lika mycket som den här killen? Försök att tänka på Gud hälften så mycket som du tänker på honom. Du vet väl att Gud uppskattar och blir glad när vi ger vår tid åt Honom? Gör killen det? Gud vädesätter varje hundradel du har Honom på tankarna, kan du säga samma sak om killen? Gud är kärleken själv, sa vi va'? Så vänd dig till Honom istället! 
  Vad riskerar du egentligen genom att ge lite av din tid till Gud? Tror du att Hans oändlighet inte kan fylla och tillfredsställa ditt lilla hjärta? 

  Tag för vana att prata med Honom som med dina vänner. Gud begär inte att du ska försumma dina dagliga sysslor utan helt enkelt att du ska göra för Gud det som du vid varje tillfälle gör för dem som älskar dig och som du älskar. Gud vill att du umgås med Honom på ett förtroligt sätt. Hans glädje är att vara hos dig för Han älskar ju dig, älska Honom också. Samtala med Honom om dina sysslor, om dina bekymmer, dina smärtor, om din fruktan, dina planer osv för Gud har inte för vana att tala med den själ som inte talar med Honom.

Jag ber om ursäkt för mitt långa svar! Må Guds kärlek och frid vila över dig.

Jag har använt mig av Folkbibeln som även finns på nätet. Och Påve Shenoudas bok Andens Frukter.


djävulens påverkan

djävulen jobbar flitigt nu...

återkommer

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus